Besox

Alternatieve verloning in België : Verzekeringen (8/8)

28 mei 2024

In deze reeks over alternatieve verloningsvormen in België wensen we bij Besox u als werkgever te helpen met het optimaliseren van uw loonmassa.

Video 8: Verzekeringen en andere aanvullingen pensioen

Hier vindt u een overzicht van de meest voorkomende verzekeringen die u kan afsluiten voor uw werknemers.

Hospitalisatieverzekering

Dit beschermt de aangeslotene tegen hoge medische kosten bij ziekenhuisopname (na tussenkomst ziekenfonds). De dekkingsvorm hangt af van het soort polis. De verzekering kan ook uitgebreid worden tot de gezinsleden. De onderneming kan de volledige premie voor haar rekening nemen of de werknemer om een bijdrage vragen (bijvoorbeeld voor de gezinsleden).

Om van RSZ en belasting te worden vrijgesteld moet het voordeel ten goede komen aan alle werknemers of een objectieve werknemerscategorie.

De hospitalisatiepremies zijn niet fiscaal aftrekbaar voor de werkgever. Ook is er een verzekeringstaks van 9,25% op de premies.

Verzekering ‘ambulante zorgen’

Dit gaat nog een stapje verder dan de hospitalisatieverzekering. Deze verzekering dekt de terugbetaling van:

    • Ambulante kosten boven de RIZIV-tegemoetkoming
    • Of kosten waarvoor geen RIZIV-uitkering voorzien is (optica, tandheelkunde,….)

Net als bij de hospitalisatieverzekering gaat het om een collectief toe te kennen voordeel opdat het vrij is van RSZ en belastingen. De verzekering kan ook uitgebreid worden tot de gezinsleden.

De hospitalisatiepremies zijn niet fiscaal aftrekbaar voor de werkgever. Ook is er een verzekeringstaks van 9,25% op de premies.

Groepsverzekering

Een groepsverzekering is een soort van pensioensparen die de werkgever kan organiseren via een verzekeringsonderneming voor al zijn werknemers, of een bepaalde categorie (= collectief voordeel). In sommige sectoren is het verplicht, maar u kan het als werkgever steeds vrijwillig toekennen aan uw personeel.

De bijdrage kan volledig betaald worden door de werkgever, volledig door de werknemer of een combinatie van de twee. Dit voordeel is vrijgesteld van bedrijfsvoorheffing en RSZ, echter is er wel een verzekeringstaks van 4,4% en een werkgeversbijdrage aan de Rijskdienst voor Pensioenen van 8,86%. De premies groepsverzekering zijn aftrekbaar voor de werkgever.

Individuele pensioentoezegging (IPT)

Het is mogelijk een IPT toe te kennen aan een welbepaalde werknemer. Eén van de doelstellingen van de wet op de aanvullende pensioenen is om het aanvullend pensioen voor zoveel mogelijk werknemers toegankelijk te maken. Daarom wordt de toekenning van een IPT aan de volgende strikte voorwaarden onderworpen:

    • In de onderneming bestaat reeds voor alle werknemers een collectief aanvullend pensioenplan (groepsverzekering);
    • Het wordt enkel occasioneel toegekend;
    • Het mag niet gebeuren tijdens de laatste 36 maanden vóór de pensionering of vóór de opname van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT  – het vroegere brugpensioen ) door de werknemer;
    • De werkgever moet jaarlijks, per categorie van werknemers, aan de FSMA het aantal individuele pensioentoezeggingen meedelen dat hij in het afgelopen jaar heeft toegekend. Daarbij moet de werkgever het bewijs leveren dat in de onderneming voor alle werknemers een collectief pensioenstelsel bestaat.

Ten slotte zijn de bijdragen voor IPT maar aftrekbaar tot een bepaald plafond. Voor het aanslagjaar 2024 bedraagt dit plafond 2.860 euro.

Aanvullend pensioen via een Instelling voor Bedrijfspensioenvoorziening (IBP) / pensioenfonds

Dit wordt vrijwel gelijk behandeld als een groepsverzekering.

Een pensioenfonds verschilt van een groepsverzekering in het feit dat er bij een groepsverzekering een gewaarborgd rendement is (resultaatsverbintenis) en dat een pensioenfonds probeert een zo goed mogelijk rendement na te streven (middelenverbintenis). Dit alles kan ertoe leiden dat het rendement bij een pensioenfonds hoger uitvalt dan bij een groepsverzekering, als de financiële markten het bijvoorbeeld goed doen. Maar ook de omgekeerde situatie is mogelijk: als het beursklimaat verslechtert, dan lopen de aangeslotenen bij een pensioenfonds het risico op een laag rendement of zelfs een verlies.

Vrij aanvullend pensioen voor werknemers (VAPW)

Vanaf 27 maart 2019 is het voor werknemers mogelijk om op eigen initiatief een vrij aanvullend pensioen op te bouwen in de tweede pijler, het zogenaamde Vrij Aanvullend Pensioen Werknemers (VAPW), dit via inhoudingen op hun nettoloon. De werkgever heeft een louter administratieve rol: hij houdt de bijdragen in op het loon en stort ze vervolgens aan de pensioeninstelling. Er is geen werkgeversbijdrage mogelijk. Hier is geen rendementsgarantie. Dit wordt niet geadviseerd wanneer er al een groepsverzekering van toepassing is in de onderneming.

Categorie