Besox

Alternatieve verloning in België : cheques (3/8)

6 juli 2016

In deze reeks over alternatieve verloningsvormen in België wensen we bij Besox u als werkgever te helpen met het optimaliseren van uw loonmassa.

Video 3 : Cheques

In België bestaat er een hele reeks cheques die u voor verschillende redenen kan toekennen aan uw werknemers, in de meeste gevallen en onder bepaalde voorwaarden volledig vrijgesteld van RSZ maar meestal niet of beperkt aftrekbaar.

Hiervoor werken wij Besox in de meeste gevallen samen met Monizze, gezien ze een onklopbare prijs-kwaliteit aanbieden. Werkt u echter liever samen met een andere partner dan kunnen we dit uiteraard ook regelen voor u.

Bent u geïnteresseerd in wat Monizze kan betekenen voor uw onderneming? Vraag hier een offerte aan of contacteer uw dossierbeheerder en vraag om meer informatie.

Maaltijdcheques

Niet alle ondernemingen kunnen hun werknemers de gelegenheid bieden om een maaltijd te nuttigen in het bedrijfsrestaurant, een alternatief is de tussenkomst in de kostprijs van een maaltijd door toekenning van maaltijdcheques.

U mag als werkgever maximaal 8 € per gewerkte dag aan maaltijdcheques toekennen met een verplichte tussenkomst van de werknemer van 1,09 € per dag. Dit is niet cumuleerbaar met een bedrijfsrestaurant, tenzij de werknemer daar geen gebruik van maakt.

Maaltijdcheques moeten toegekend worden aan alle werknemers, of een bepaalde categorie, ze zijn vrijgesteld van RSZ (mits een geschreven overeenkomst of CAO) en ze zijn voor 2 € per gewerkte dag aftrekbaar (de administratieve kost is wel 100% aftrekbaar).

Ecocheques

Voor de aankoop van ecologische producten en diensten bestaan er ook ecocheques, deze worden verplicht in een aantal sectoren, u kan deze ook vrijwillig toekennen aan uw personeel.

U mag als werkgever maximaal 250 € per jaar aan ecocheques toekennen per werknemer, ze zijn vrijgesteld van RSZ (mits een geschreven overeenkomst of CAO) maar ze zijn niet aftrekbaar (de administratieve kost is dan weer wel 100% aftrekbaar).

Geschenkcheques

 • Dit gaat om een beperkt bedrag dat toegekend wordt naar aanleiding van bepaalde gelegenheden, namelijk voor:
  • Sinterklaas, kerstmis en nieuwjaar : maximum 40 € per werknemer, u kan dit vermeerderen met 40 € per kind ten laste
  • Een eervolle onderscheiding : maximum 120 € per werknemer per jaar
  • Een pensionering : 40 € per dienstjaar met een minimum van 120 € en een maximum van 1000 €
  • Een huwelijk : maximum 245 €
  • Een anciënniteitspremie : maximaal 2 maal tijdens de loopbaan, een eerste keer na 25 jaar dienst (max. 1 maal de bruto wedde), en een tweede maal na 35 jaar dienst (max. 2 maal de bruto wedde)
  • Een speciale gelegenheid : maximum 50 € per jaar (bijvoorbeeld het 50-jarig bestaan van de firma, een brand in de woning)

  Geschenkcheques zijn niet onderworpen aan RSZ, en aftrekbaar indien toegekend aan alle personeelsleden. De anciënniteitspremie echter is niet aftrekbaar.

Cultuur- en sportcheques

Dit beslaat het gratis of aan verminderde prijs aanbieden van culturele evenementen of sportmogelijkheden. Dit voordeel bedraagt maximaal 100 € per kalenderjaar.

Ook deze cheques moeten toegekend worden aan alle werknemers, of een bepaalde categorie. Ze zijn ook vrijgesteld van RSZ mits een geschreven overeenkomst maar niet aftrekbaar.

Bedankt voor uw aandacht, voor meer informatie kan u uiteraard steeds terecht bij uw payroll consulent.