Besox

Behoudt een jobstudent zijn kinderbijslag?

16 juli 2021

Als een student niet meer werkt dan 475 uren per jaar behoudt hij zijn kinderbijslag. Door de coronacrisis is er een afwijkende regeling ingevoerd voor 2021.

Jobstudenten mogen in 2021 meer dan 475 uren werken zonder hun recht op kinderbijslag te verliezen. Er wordt geen rekening gehouden met de uren die een student presteert tijdens het 3de kwartaal. Voor de zorg- en onderwijssector is dit tijdens het 2de EN 3de kwartaal.

RSZ – Sociale bijdragen

Studenten en u als werkgever hebben recht op verlaagde sociale bijdragen op hun loon als ze niet meer dan 475 uren per jaar werken. Ook hier geldt dezelfde afwijkende regeling door de crisis.

Wie heeft recht op kinderbijslag?

Jongeren onder de 18 jaar hebben onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag. Zij hoeven zich dus geen zorgen te maken over het aantal uren die ze werken.

Studenten ouder dan 18 jaar dienen in normale omstandigheden dus wel rekening te houden met de 475 uren per jaar. Een jobstudent kan tot zijn 25ste verjaardag kinderbijslag ontvangen, mits enkele voorwaarden.

Wat met stages?

Loopt een student stage tijdens zijn studie om een diploma te behalen? Dan behoudt hij zijn recht op kinderbijslag.

Loopt de student stage na zijn studie? Dan hangt het af of hij hiervoor betaald wordt. Krijgt de student geen vergoeding, behoudt hij zijn recht op kinderbijslag.

Krijgt de student wel een vergoeding, mag de student niet meer dan 80 uren per maand werken om het recht op kinderbijslag te behouden.

Tags