Besox

Mondmaskers op het werk – standpunt van de RSZ

28 augustus 2020

Het dragen van een mondmasker wordt al een tijd sterk aanbevolen en is nu ook verplicht in vele gevallen. Niet alleen in de privésfeer maar ook op het werk. De werkgever moet er dan ook voor zorgen dat zijn personeel een mondmasker draagt wanneer de social distancing op de werkvloer niet kan worden gegarandeerd.

Welke mogelijkheden heeft de werkgever om zijn werknemers van een mondmasker te voorzien?

Terbeschikkingstelling

De werkgever kan zelf mondmaskers voorzien voor zijn werknemers. De RSZ beschouwt deze terbeschikkingstelling niet als een loonvoordeel in natura, op voorwaarde dat het aantal mondmaskers in verhouding staat tot het aantal dat de werknemer moet gebruiken tijdens zijn werkuren (op de werkvloer en bij klanten) en voor zijn woon-werkverplaatsingen en beroepsverplaatsingen met het openbaar vervoer. Volgens de overheid moet een mondmasker elke 8 uur worden vervangen of elke 4 uur als het gaat om intensief gebruik of wanneer het masker nat of zichtbaar vies wordt. Bijgevolg zijn 1 tot 3 mondmaskers per werkdag (met inbegrip van het woon-werkverkeer) aanvaardbaar. Is het aantal mondmaskers niet proportioneel? Dan wordt het voordeel voor de werknemer wel als loon beschouwd en zijn er sociale zekerheidsbedragen verschuldigd.

Terugbetaling

Wat als de werkgever verkiest dat zijn werknemer zelf een mondmasker aankoopt? In dit geval mag de werkgever niet tussenkomen in de aankoopkost gemaakt door de werknemer. De RSZ aanvaardt ook niet dat de werkgever een forfaitair bedrag aan de werknemer toekent waarmee hij mondmaskers kan aankopen en onderhouden. De RSZ eist namelijk een terbeschikkingstelling in natura van mondmaskers door de werkgever omdat dit één van zijn welzijnsverplichtingen is ten aanzien van zijn personeel.

Bij uitzondering aanvaardt de RSZ wel een terugbetaling van kosten – op basis van bewijsstukken – wanneer de werknemer niet naar zijn werkplaats kan gaan om de mondmaskers op te halen (bijvoorbeeld de werknemer die in het buitenland werkt).

Stoffen mondmasker

Herbruikbare mondmaskers zijn milieuvriendelijk maar moeten wel na elk gebruik gewassen worden op 60 graden. De werkgever kan zijn personeel zelf doen instaan voor het wassen van de herbruikbare mondmaskers en kan daarbij tussenkomen in de kost van de reiniging. Hij moet dan wel de realiteit en de hoogte van de kost aantonen. De RSZ aanvaardt een RSZ-vrije kostenvergoeding van maximaal 0,20 euro per week.

De fiscus heeft hierover nog geen standpunt ingenomen.

Tags