Besox

Tijdig vernieuwen van uw rijbewijs? Een gerichte boodschap!

26 januari 2023

Sinds 2013 ontvangen nieuwe automobilisten geen roze papieren rijbewijs meer, maar een plastieken versie in de vorm van een bankkaart. Maar opgelet! Deze heeft net als de bankkaart een einddatum en vervalt na 10 jaar. De eerste einddata komen dus in zicht!

Wat moet je doen indien je elektronisch rijbewijs dreigt te verlopen?

Initieel werd het nakijken van de vervaldatum als eigen verantwoordelijkheid gezien. Na heel wat kritiek heeft de minister van Mobiliteit Gilikinet, deze mening herzien. Mee ingegeven uit de mogelijkheid om burgers te verwittigen bij het vervallen van de identiteitskaart, zou ook dergelijk project opgestart worden voor het vervallen van het elektronisch rijbewijs.

Dit systeem is echter nog niet in voege… en waakzaamheid blijft alvast de boodschap. Kijk zeker de vervaldatum van uw rijbewijs na, want wie rondrijdt met een vervallen versie is onderhevig aan sancties.

Dan maar het roze papieren rijbewijs behouden?

Ook deze laatste versie heeft geen eeuwig leven beschoren. Eens de tekst op het rijbewijs niet meer leesbaar is, je foto gedateerd en jouw exemplaar nog met haken en ogen aaneen hangt, ruil je het vleugje nostalgie beter in voor een nieuw exemplaar. Dit om eventuele problemen met de politie te vermijden.

Bovendien verdwijnt het papieren rijbewijs definitief vanaf 2033.

Conclusie

Wacht niet op een verwittigingsbrief van de gemeente om je rijbewijs te vernieuwen. Wees alert en ga tijdig langs op het stadhuis.

Categorie