Besox

Nieuwe coronamaatregelen vanaf 19 oktober 2020

27 oktober 2020

Zondag 18 oktober 2020 was het nieuwe ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken klaar. De hierin bepaalde maatregelen gelden vanaf maandag 19 oktober 2020 tot en met donderdag 19 november 2020.

Telewerk

Telewerk wordt de regel bij alle ondernemingen, verenigingen en diensten voor alle personeelsleden wiens functie ertoe leent. Echter wel in de mate dat de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten en de dienstverlening dit toelaten. Er kunnen goed georganiseerde terugkeermomenten voor de werknemers voorzien worden, met respect voor de gezondheidsvoorschriften.

Wanneer het telewerk niet wordt toegepast, nemen de ondernemingen tijdig passende preventiemaatregelen om de regels van social distancing te garanderen en een maximaal niveau van bescherming te bieden.

Horeca

De horecasector wordt hard getroffen door de nieuwe maatregelen van de regering. Alle inrichtingen die behoren tot de horecasector en andere eet- en drankgelegenheden moesten sluiten. Er is echter een uitzondering voorzien voor het aanbieden en leveren van afhaalmaaltijden en niet-alcoholische dranken tot 22.00 uur.

Eveneens mogen horecabedrijven die logiesvormen aanbieden, zoals hotels, openblijven. Dit inclusief hun restaurant voor gasten die er verblijven, andere drankgelegenheden moeten wel dicht. Grootkeukens voor verblijf-, school-, leef- en werkgemeenschappen blijven ook open. Feest- en receptiezalen en cateringdiensten blijven enkel geopend voor de organisatie van rouwmaaltijden na begrafenissen, met maximaal 40 aanwezigen.

Winkels

Winkels blijven open, maar er is een verbod op de verkoop van alcohol tussen 20.00 uur en 05.00 uur. Nachtwinkels moeten de deuren sluiten om 22.00 uur.

Markten en kermissen

Kleine markten en kermissen mogen doorgaan wanneer de bevoegde gemeentelijke overheid dit toelaat, mits strikte voorwaarden. Ook hier mag er geen drank of voeding aangeboden worden voor consumptie ter plaatste. Mogen echter niet plaatsvinden: kerstmarken, winterdorpen, rommelmarkten, jaarmarkten en brocantemarkten.

Avondklok

Het is verboden om zich op de openbare weg te begeven of in openbare ruimtes te bevinden tussen middernacht en 05.00 uur ’s morgens, behalve in het geval van essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen. Dit omvat de toegang tot medische zorg, het uitvoeren van professionele verplaatsingen, verplaatsingen om bijstand en zorgen te voorzien voor oudere personen, voor minderjarigen, voor personen met een handicap en voor kwetsbare personen.

Samenscholingsverbod

Buiten mag men nog met maximaal vier personen samen zijn, kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend.

In huis, mag elk huishouden ten hoogste vier personen ontvangen per twee weken, kinderen jonger dan 12 jaar eveneens niet meegerekend. Dit met behoud van afstand en/of mondmasker.

Reizen

Niet-essentiële reizen naar België blijven verboden, behalve vanuit alle landen van de Europese Unie, van de Schengenzone, van het Verenigd Koninkrijk en vanuit derde landen die door de FOD Buitenlandse Zaken voldoende veilig geacht worden.

Bij gebruik van een vervoerder is het invullen van het elektronische Passagier Lokalisatie Formulier verplicht bij het reizen naar België. Wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van een vervoerder is er enkel een plicht tot het invullen van het elektronische Passagier Lokalisatie Formulier wanneer het verblijf in België langer is dan 48 uur en het voorafgaand verblijf in het buitenland eveneens langer is dan 48 uur.

Registratieverplichting

Er geldt nog steeds de plicht tot het bijhouden van een register wanneer u tijdelijk een beroep doet op een in het buitenland wonende of verblijvende werknemer of zelfstandige. Dit in de sectoren bouw, schoonmaak, land- en tuinbouw en de vleessector. Deze registratieverplichting is niet van toepassing op grensarbeiders en werknemers die minder dan 48 uur in België verblijven.

Anderen sectoren?

De regering heeft aan de sectoren opgedragen om hun huidige protocollen te herbekijken en deze indien nodig te verstrengen. Dit zou tegen 24 oktober afgewerkt moeten worden. Tot die tijd moet u, als werkgever, het protocol dat op sectoraal niveau bepaald is, blijven naleven.

Bijkomende maatregelen vrijdag 23 oktober 2020

Het overlegcomité heeft vandaag een aantal strengere maatregelen afgekondigd. Er is geen publiek meer toegelaten bij alle professionele competitiesporten. De wedstrijden van amateursporten boven de 18 jaar worden afgelast. De sportwedstrijden voor jongeren tot 18 jaar mogen wel doorgaan, met aanwezigheid van één ouder.

Bioscopen, theaters en concertzalen mogen nog maximaal 200 bezoekers tegelijk ontvangen. De toeschouwers moeten steeds 1,5 meter van elkaar zitten. Er gelden geen uitzonderingen meer voor grote zalen, zoals het Sportpaleis.

Pretparken worden gesloten, dierentuinen mogen hun buitengedeelte openhouden.

Voor het hoger onderwijs wordt de maximumcapaciteit 20%, behalve voor eerstejaarsstudenten. Er geldt een gehele mondmaskerplicht.

Bij de jeugdbewegingen zijn binnen activiteiten voor +12-jarigen niet meer toegestaan. Ook hier geldt een gehele mondmaskerplicht. Overnachtingen kunnen uitzonderlijk nog voor kinderen onder de 12 jaar en voor kinderen tot 14 jaar, mits het kamp ten minste vier dagen duurt.

Deze maatregelen zijn onmiddellijk van toepassing en gelden tot en met donderdag 19 november 2020. Hieromtrent bestaat er echter nog geen officiële publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Bron: Ministerieel besluit dd. 18.10.2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, B.S. 18.10.2020.

Tags