Besox

Aangifte verenigingswerk vanaf nu mogelijk

23 februari 2021

In een vorig nieuwsbericht informeerden we u reeds over het nieuwe stelsel van verenigingswerk waar verenigingen in de sportsector gebruik van kunnen maken. Dit is wel alleen maar mogelijk voor bepaalde activiteiten en enkel in het jaar 2021.

Wanneer een vereniging gebruik wenst te maken van het systeem van verenigingswerk dient er steeds een aangifte bij de RSZ te gebeuren via een online toepassing. De aangifte moet gebeuren vóór aanvang van de activiteiten.

De online toepassing was echter nog niet actief op 1 januari 2021. Vanaf heden kan deze wel gebruikt worden. Activiteiten die al eerder gestart zijn, kunnen nog retroactief aangegeven worden.

De aangifte dient te gebeuren door de vereniging, de verenigingswerker dient geen aangifte te doen. De online toepassing is beschikbaar op de website www.verenigingswerk.be. Daar kan u kiezen ‘Ik vertegenwoordig een vereniging of openbaar bestuur’. Vervolgens kan u zich aanmelden met een elektronische identiteitskaart of beveiligingscode.

Wanneer de vereniging een ondernemingsnummer heeft, kan de aangifte gebeuren met het ondernemingsnummer. Wanneer de vereniging geen ondernemingsnummer heeft, moet de vereniging eerst een uniek identificatienummer aanmaken alvorens een eerste aangifte te kunnen doen. Dit identificatienummer kan aangevraagd worden in de online toepassing.

Ook de verenigingswerker kan zich aanmelden in de online toepassing. Op die manier kan hij of zij een overzicht van zijn activiteiten raadplegen.

Bron: www.verenigingswerk.be.