Besox

Skiën in Italië? Vergeet de verplichte BA-verzekering niet!

19 januari 2023

Sinds 1 januari 2022 is een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) wettelijk verplicht voor al wie gaat skiën in Italië. Een extra puntje dus voor de checklist van je wintersportvakantie in de Italiaanse Alpen of Dolomieten.

Verplichte BA Familiale voor skiën in Italië

Brengt je volgende skivakantie je naar Italië? Zorg er dan voor dat er naast je skikledij ook een attest van je verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) in je koffer steekt. Elke skiër die gebruik maakt van de skipistes en skiliften op Italiaans grondgebied is namelijk wettelijk verplicht om een geldige verzekering te hebben die zijn burgerlijke aansprakelijkheid dekt voor schade of letsels aan derden.

Hoe kom je aan een attest Burgerlijke Aansprakelijkheid?

De kans is groot dat je al een BA-verzekering of familiale verzekering hebt afgesloten. In dat geval volstaat het je verzekeraar om een attest of certificaat (in het Engels) te vragen. Doe dit enkele weken op voorhand, steek enkele kopieën in je bagage en toon het attest bij de aankoop van je skipas.

Nog geen verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid?

Ook ter plaatse kan je een BA-verzekering afsluiten. Alle uitbaters van Italiaanse skigebieden zijn verplicht om bij de aankoop van een skipas een aansprakelijkheidsverzekering aan te bieden die skiërs dekt tegen schade die ze op de skipiste kunnen aanbrengen aan derden.

Zijn er uitzonderingen?

Ja! De BA-verzekering is enkel verplicht voor wie gaat alpineskiën. Ben je van plan om enkel op langlauflatten over de Italiaanse sneeuw te glijden, dan hoef je het attest niet voor te kunnen leggen.

Is dit hetzelfde als je reisverzekering?

Nee, althans niet altijd. Bepaalde reisverzekeringen dekken enkel de medische kosten, ziekenhuisopname of repatriëring bij skiongevallen van jezelf of iemand van je gezin. De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid daarentegen dekt specifiek de schade die jij en je gezinsleden aan derden toebrengen.

Conclusie

Wil je optimaal gedekt en zonder het risico op boetes de Italiaanse skipistes op? Vraag dan voor vertrek een attest van je BA-verzekering aan of sluit deze verzekering ter plaatse af bij de aankoop van je skipas. In het andere geval kan je skipas worden ingetrokken en riskeer je een boete tot 150 euro.

Categorie

Tags