Besox

Overlegcomité neemt nieuwe maatregelen

30 december 2021

Op woensdag 22 december 2021 kwam het Overlegcomité opnieuw samen, naar aanleiding van de snelle opmars van de omikronvariant. Onderstaande maatregelen gaan in vanaf zondag 26 december 2021.

Geen versoepelingen

De regels beslist op het Overlegcomité van 3 december 2021 blijven van toepassing. Dit omvat o.a. de mondmaskerplicht vanaf 6 jaar, de verplichting tot telewerk en de sluiting van de horeca om 23u00.

Verplicht telewerk

Bij de verplichting tot telewerk was het vanaf 20 december 2021 mogelijk om twee terugkeerdagen te organiseren, dit wordt opnieuw gebracht op één terugkeerdag.

Veilig winkelen

Winkelen mag vanaf zondag nog met maximaal twee personen, met uitzondering van minderjarigen van het eigen huishouden. Per 10 m² winkeloppervlakte wordt één bezoeker toegestaan. Tussen de winkelende gezelschappen moet een afstand van 1,5 m worden gewaarborgd. Indien de winkeloppervlakte groter is dan 400 m² moet er een aangepaste toegangscontrole zijn.

Verbod op evenementen en activiteiten

Alle massa-evenementen binnen worden verboden. Dit geldt ook voor kerstmarkten, winterdorpen, culturele en andere voorstellingen, en congressen die binnen worden georganiseerd.

De binnenruimtes in de culturele, feestelijke en recreatieve sector worden eveneens gesloten, met uitzondering van:

  • bibliotheken, spelotheken en mediatheken;
  • musea;
  • georganiseerde activiteiten, activiteiten gericht op de noden van kwetsbare groepen, met name socioculturele activiteiten, activiteiten van permanente vorming en jeugdactiviteiten door professionelen omkaderd;
  • feest- en receptiezalen, enkel voor huwelijken en begrafenissen;
  • wellnesscentra, inclusief sauna’s, zonnebanken, jacuzzi’s, stoommachines en hammams.

De sportieve sector blijft geopend, inclusief fitness en zwembaden. Recreatieve onderdelen van zwembaden en subtropische zwembaden moeten sluiten, net als de binnenruimtes van pretparken en dierentuinen. Sportkampen kunnen enkel plaatsvinden zonder overnachting.

Strengere regels voor evenementen buiten

Voor evenementen buiten komen er strengere maatregelen om ‘crowding’ te vermijden, namelijk:

  • verbod op gebruik tenten en andere overdekte ruimtes voor bezoekers;
  • maximaal één bezoeker per 4 m²;
  • vanaf 100 bezoekers eenrichtingscirculatieplan met gescheiden in- en uitgangen.

Sportwedstrijden zonder publiek

Bij zowel professionele als niet-professionele sportwedstrijden en – trainingen wordt de aanwezigheid van publiek verboden, zowel binnen als buiten.

Veilig Kerstmis vieren

Het Overlegcomité beveelt aan om ook tijdens de kerstperiode het aantal contacten te blijven beperken en moedigt het gebruik van zelftesten aan, alsook de binnenruimtes te ventileren en een mondmasker te dragen. Indien men zich ziek voelt, blijft men thuis.

Bron: www.premier.be; diverse nieuwsbronnen.

Tags