Besox

Een ongeval, wat nu?

25 januari 2023

Elke bestuurder kent het Europees aanrijdingsformulier, maar veel minder chauffeurs weten ook hoe ze het correct invullen. Nochtans is dat een must voor een vlotte verwerking en interpretatie door je verzekeringmaatschappij. We zetten een aantal zaken op een rij waar je zeker op moet letten.

Het aanrijdingsformulier uitgelegd

Eenmaal je jezelf in veiligheid hebt gebracht, vul je de voorzijde van het Europees aanrijdingsformulier in. Doe dit meteen (niet thuis), samen, in balpen (geen potlood), in duidelijk leesbare hoofdletters en volgens onderstaande stappen:

1) Spreek af wie voertuig A en wie voertuig B is.

2) Vul alle subcategorieën van 1 tot 15 in. Dit telkens met de nodige zorg!

Nog enkele tips & tricks in een notendop:

  • Geef voldoende uitleg over de plaats van het ongeval.
  • Vermeld naam, adres en telefoonnummer van getuigen.
  • Kruis de vakjes bij punt 12 zorgvuldig aan. Deze bepalen de aansprakelijkheid.
  • Situatieschets: Duid de richting aan met behulp van een pijl, geef aandacht aan verkeerslichten, – borden en andere wegmarkeringen alsook de aflijning van de rijbaan en rijstrook.

Alles ingevuld en is er een onderling akkoord? Onderteken beide het aanrijdingsformulier en hou elk één exemplaar bij: het origineel of het doorgedrukte exemplaar. Je hoeft het aanrijdingsformulier dus maar één keer in te vullen.

Help je verzekeraar bij de afhandeling

Voor een vlotte afhandeling van het schadegeval stuur je het ingevulde aanrijdingsformulier zo snel mogelijk naar je verzekeringsmaatschappij. Hoe meer details en concrete info je kan bezorgen, hoe beter. Daar horen ook foto’s bij. Zij kunnen belangrijk bewijsmateriaal vormen bij het bepalen van de aansprakelijkheid.

Wat als beide partijen niet akkoord zijn?

Zijn jullie het niet eens over de toedracht van het ongeval? Wacht dan met ondertekenen en bel de politie om een proces-verbaal op te stellen. Op het aanrijdingsformulier zelf kan je het meningsverschil ook noteren bij de opmerkingen. Of je kan allebei een eigen exemplaar invullen en aangeven waarom de andere bestuurder niet wil ondertekenen.

Conclusie

Een ongeval kan voor paniek zorgen, maar ook dan is het belangrijk dat het aanrijdingsformulier volledig en correct wordt ingevuld. In het ideale geval bereik je een akkoord met de tegenpartij, in het andere geval schakel je best de politie in.

Categorie