Besox

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht terreuraanslagen verlengd

29 april 2016

Minister van Werk Kris Peeters heeft beslist om de mogelijkheid om tijdelijke werkloosheid wegens overmacht naar aanleiding van de terreuraanslagen in te roepen nogmaals te verlengen tot 30 juni 2016.

De tijdelijke werkloosheid wegens overmacht werd reeds automatisch aanvaard tot 30 april. Minister Peeters heeft nu beslist om dit automatisme voor Brussel en Vlaams-Brabant te verlengen tot 30 juni 2016. Ondernemingen uit Brussel en Vlaams-Brabant die hun personeel (arbeiders en bedienden) als gevolg van de terreuraanslagen van 22 maart 2016 niet aan het werk kunnen houden, kunnen tot 30 juni 2016 onvoorwaardelijk een beroep doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Voor ondernemingen buiten Brussel en Vlaams-Brabant is de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ook mogelijk tot 30 juni 2016, maar dan wel mits motivering.

Het stelsel is bijvoorbeeld mogelijk voor wie werkt in de nabije omgeving van de luchthaven van Brussel-Nationaal (taxichauffeurs, personeel van schoonmaakbedrijven, koerierdiensten, enz.). Het stelsel is ook mogelijk voor wie als werkgever buiten het Brussels Gewest of Vlaams-Brabant bijvoorbeeld een winkel, hotel, restaurant, reisbureau, autocaronderneming, enz. uitbaat en een sterke daling van het aantal klanten ondervindt door annulering van reserveringen of door een sterke vermindering van het aantal reserveringen.

De verlenging tot 30 juni 2016 van de toepassing van tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht voor de ondernemingen getroffen door de terreuraanslagen, moet de betrokken ondernemingen kansen bieden om de moeilijke situatie te overbruggen en op die manier ontslagen te vermijden.

 

Bronnen: Persbericht dd. 22 april 2016 van het Kabinet van de Minister van Werk en nieuwsbericht van de RVA dd. 22 april 2016.

Tags