
Q&A’s – Medische overmacht & ziekte
- Als werknemer ziek valt vlak voor verlof, of bij eerste dag verlof, dan komen die vakantiedagen ook vrij?
Indien de werknemer arbeidsongeschikt wordt vóór aanvang van de vakantie, worden de voorziene vakantiedagen die samenvallen met de periode van ziekte als arbeidsongeschiktheidsdagen beschouwd en kunnen de vakantiedagen op een later tijdstip worden opgenomen.
Als de werknemer ziek wordt tijdens zijn (eerste dag) verlof, dan zullen de vakantiedag(en) nog op een later moment kunnen opgenomen worden, mits voldaan is aan de voorwaarden (werkgever werd onmiddellijk verwittigd, verblijfsadres werd meegedeeld, geneeskundig attest werd bezorgd).
2. Stel dat persoon die we willen aanstellen als interne vertrouwenspersoon ook interne preventieadviseur is én deel van leidinggevend personeel: bestaat er dan geen uitzondering op? Maw dat hij wel interne vertrouwenspersoon mag zijn?
Neen, de wetgeving moet worden gevolgd op dit punt. Er is geen uitzonderingen mogelijk.
3. Vanaf wanneer kan je de namen van vertrouwenspersonen uithangen aan het personeel (we zijn april en opleiding vertrouwenspersoon zou starten in september): kan je dit nu dan al doen?
Dat kan.
4. De ziektedagen zonder attest (2), zijn die al bevestigd in een KB? Vanaf wanneer is die wijziging ingegaan?(of vanaf wanneer gaat die in)?
De regering moet deze maatregel nog concreet uitwerken en laten omzetten in wetgeving.
5. cfr arbeidspotentieel inschatten: dus ook voor WNs die momenteel al langdurig ziek zijn, moet via de externe dienst een inschatting worden gemaakt cfr arbeidspotentieel?
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dit in de praktijk dient te gebeuren en of werknemers die al veel langere tijd arbeidsongeschikt zijn hier ook nog moeten in meegenomen worden. Onderstaande werd inderdaad opgenomen in het regeerakkoord, maar is momenteel nog niet in gang:
“Onderzoek door externe preventiedienst na 8 weken arbeidsongeschiktheid + verplichte opstart re-integratietraject binnen 6 maanden voor werknemers met arbeidspotentieel”
6. Ononderbroken periode van 9 maand –> die persoon mag in die periode niet progressief gewerkt hebben? Of is progressief gelijkgesteld?
Als iemand progressief aan het werk is, heeft die persoon dus effectief het werk hervat (ook al is dat slechts gedeeltelijk) en is de periode van arbeidsongeschiktheid onderbroken. Deze periode van progressieve tewerkstelling kan dus niet meegenomen worden voor de berekening van de ononderbroken arbeidsongeschiktheid, tenzij de werknemer slechts heel kort progressief tewerkgesteld was en is hervallen, dus binnen de 14 dagen terug volledig arbeidsongeschikt is geworden.
7. Als de WN niets van zich laat horen na 3 verzoeken, wordt de procedure stopgezet zonder gevolg. Wat kan je dan nog ondernemen?
Er kan eventueel wel een re-integratietraject worden opgestart, maar een nieuwe bijzondere procedure medische overmacht kan pas worden opgestart na een nieuwe wachttermijn van negen maanden ononderbroken arbeidsongeschikt. Probeer steeds een goed contact te bewaren met de werknemer. Wat nu niet lukt kan misschien op een later moment wel nog lukken.
8. Bestaat er een maatregel voor de werkgever om de wn tóch naar de afspraak te laten gaan?
Er zouden duidelijke afspraken in het arbeidsreglement moeten staan: de werknemer zou steeds zijn verblijfsadres en contactgegevens moeten meedelen aan de werkgever. Verder is het belangrijk de werknemers erop te wijzen dat ze ook verplicht zijn mee te werken aan het gezondheidstoezicht.
9. Procedure medische overmacht indien 3x niet ingegaan op uitnodiging medisch onderzoek door arbeidsarts is procedure te einde zonder gevolg: wat betekent dit? dat er geen medische overmacht mogelijk is of dat medische overmacht ingaat ?
Dit betekent dat er geen verbreking mogelijk is van de arbeidsovereenkomst op basis van een medische overmacht. De procedure wordt gewoon stopgezet. Na een nieuwe wachttijd van 9 maanden ononderbroken arbeidsongeschiktheid kan eventueel een nieuwe procedure worden opgestart.
10. Welke is de uitdienstdatum als er geen beroep gedaan wordt? Na de 21 KD of bij beslissingsdatum?
De werkgever dient steeds de wachttijd van 21 kalenderdagen te respecteren waarop werknemer in beroep kan gaan alvorens de arbeidsovereenkomst te beëindigen op basis van de medische overmacht.
11. Is de beroepsprocedure van 21 dagen ook van toepassing indien de WN het traject opstart of enkel indien de WG het traject opstart?
Er wordt hiervoor geen onderscheid gemaakt in de persoon die de procedure opstart. Er moet altijd gewacht worden tot de beroepstermijn verstreken is.
12. We hebben geen vakbond en geen comité, maar zijn wel met meer dan 50 werknemers. Is een vertrouwenspersoon dan verplicht?
Ja, ook dan is een vertrouwenspersoon verplicht.