Besox

Overschakeling naar het zomeruur

14 maart 2016

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 maart 2016 schakelen we weer over op het zomeruur. De klok wordt een uurtje vooruitgezet en 2 uur wordt dan 3 uur.

Dit kan gevolgen hebben voor uw werknemers die tijdens deze nacht moeten werken.

Het makkelijkst is natuurlijk om dezelfde ploegen in te zetten bij de overgang naar het winteruur en bij de overgang naar het zomeruur. Bij de overgang naar het winteruur zullen deze werknemers 9 uur moeten presteren, bij de overgang naar het zomeruur moeten zij slechts 7 uur werken. Zij krijgen dan telkens 8 uur uitbetaald.

Indien het niet mogelijk is om dezelfde ploeg deze twee nachten te laten werken, dient de verloning als volgt te gebeuren. Bij de overgang naar het zomeruur dient de werkgever het loon te betalen voor 8 arbeidsuren, hoewel de zaterdagnachtploeg slechts 7 uur zal moeten werken. Bij de overgang naar het winteruur krijgen de werknemers van de zaterdagnachtploeg het normale loon voor 9 arbeidsuren, die zij eveneens moeten presteren.

 

Bron: Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 30 van 28 maart 1977 betreffende de problemen die inzake beloning van sommige werknemers rijzen bij de overschakeling naar het zomeruur evenals naar het winteruur.

Tags