Besox

Mag uw medewerker met de bedrijfswagen op vakantie?

5 juli 2018

De vakantie is begonnen en vele gezinnen vertrekken met de auto naar betere oorden. Maar kunnen uw medewerkers zomaar op vakantie naar het buitenland vertrekken met hun bedrijfswagen?

Vele denken ja, want de wagen dient ook voor persoonlijk gebruik. Dit is niet vanzelfsprekend dus check eerst de gebruiksregels in uw ‘car policy’.

Wat gebeurt er met het belastbaar voordeel van alle aard? 

Medewerkers worden belast op een voordeel van alle aard omdat ze een wagen voor privéverplaatsingen of voor woon-werkverkeer mogen gebruiken. Op basis van cataloguswaarde, CO2 uitstoot, inschrijvingsdatum bij de DIV en het brandstoftype wordt er een forfaitaire waardering vastgelegd van dit belastbaar voordeel. Het aantal gereden kilometers spelen geen enkele rol dus kan een medewerker naar het buitenland met zijn of haar bedrijfswagen.

U kiest zelf wat u opneemt in uw car policy…

Als u als werkgever niet wil dat uw medewerkers met hun bedrijfswagen op vakantie gaan, kan u dit in de car policy opnemen. Dit gebeurt niet vaak in de praktijk.

Hieronder een opsomming van enkele regels die wel vaker worden opgenomen in de car policy:

  • werknemer mag tankkaart niet in buitenland gebruiken
  • Bedrijfswagen mag enkel rijden in de landen die gedekt worden door de autoverzekering
  • Passagiers mogen enkel inwonende gezinsleden zijn

Er wordt zelden een vergoeding gevraagd aan werknemers voor gebruik van bedrijfswagens in het buitenland. Moest u als werkgever wel een vergoeding willen, dient u dit contractueel vast te leggen met uw medewerker.